Beklimming van “Crack baby “Breitwangflue Kandersteg Zwitserland

Wat is dat dan, ijsklimmen?
Het beklimmen van bevroren water. Dit kan op een gletsjer bergwand of in een kunstmatige omgeving.

Watervallen bevriezen in de winter als deze dik genoeg zijn kan je ze beklimmen.

Omdat ijs veel gladder is als rots en je niet wilt vallen of uitglijden gebruiken we net als met schaatsen extra hulpmiddelen.

Met schaatsen heb je lange scherpe ijzers onder je voeten. Met ijsklimmen gebruiken we scherpe ijzeren punten onder onze voeten en in onze handen.

Deze punten heten stijgijzers en ijsbijlen.

Stijgijzers

Basis stijgijzers voor gletsjer oversteken en eenvoudig alpinisme deze worden met bandjes gemonteerd aan de wandelschoen
Technisch stijgijzer met verticale voorpunten voor ijsklimmen en alpinisme met snelsluit-systeem voor onder een bergschoen
Westrijdklim stijgijzer met enkele voorpunt deze worden direct vast geschroefd aan de ijsklimschoen

IJsbijlen

Met ijsklimmen gebruik je In beide handen een ijsbijl dit is een soort lange hamer met een scherpe punt aan het uiteinde.

Technische ijsbijl voor mixed klimmen en drytoolen
technische ijsbijl voor waterval ijsklimmen
Pickel voor alpinisme en tourkien
Speed klim ijsbijl voor ijsklim wedstrijden

Ook ijsklimmen doe je niet zonder bescherming: touw, gordel, helm, handschoenen zijn van levensbelang ook een bril zodat er geen los ijs in je gezicht komt word vaak gebruikt.

ijsklim materialen

Voorklimmen
Als je veel geoefend hebt, kan je zelfstandig met een klimpartner gaan ijsklimmen. Je neemt zelf je touw mee omhoog op de waterval. Dit noemen we voor klimmen, omdat je ‘voorop gaat’ met het beklimmen van de ijswand. Voor de veiligheid schroef je om de paar meter een ijsschroef in het ijs. Daar maak je het touw aan vast met een setje (twee karabiners met een bandsling).
Als je boven bent dan kan je klimpartner omhoog klimmen met het touw dat jij nu alvast hebt opgehangen op de “standplaats”.
Zo kan je ijswanden bedwingen van wel 10 tot 1000+ meter hoog!

Een ijsschroef kan je in het ijs draaien/schroeven als zekering. Omdat ijs niet altijd evendik is zijn er verschillende lengtes. Een goed geplaatste ijsschroef kan wel 1500 kilo houden! Ruim voldoende dus om ons lichaamsgewicht te houden bij een val.
Een ijsschroef met een “setje”, De karabiner gebruik je om het touw vast te maken aan de ijsschroef.
De ijsschroeven worden met setjes verbonden aan het touw waar de klimmer aan vast zit en de zekeraar het touw vast.

Alpine training
Vroeger werd waterval ijsklimmen beschouwd als oefening voor het beklimmen van hoge (alpine) bergen. Maar nu is het een echte sport op zichzelf.
Tegenwoordig klimmen we niet alleen op ijs, maar ook op hele rots die je zonder ijsbijlen nauwelijks vast kan houden. Dat rotsklimmen met ijsbijlen, afgewisseld met echt ijsklimmen, noemen we mixed klimmen of zonder ijs het het drytoolen (droog gereedschappen).
Daarin heb je ook grote wedstrijden. In Europa en Amerika zijn we het beste in ‘moeilijkheidsklimmen’. Met die wedstrijden probeer je zo hoog mogelijk te klimmen op de wand, maar dat is heel moeilijk, want de mensen die de routes verzinnen zorgen ervoor dat, hoe hoger je klimt, hoe moeilijker het wordt. Als je valt ben je af. Degene die het hoogste klimt, wint. Je krijgt dus geen ‘stijl punten’ zoals met kunstschaatsen.

Dennis in Meran (Italië) tijdens de Worldcup speed-ijsklimmen

Speed ijsklimmen

Met Speed (snelheid) ijsklimmen moet je zo snel als je kan op een verticale ijswand omhoog rennen. Zo’n wand is ongeveer 12 meter hoog en natuurlijk: de snelste wint. In Rusland zijn ze heel goed in speed klimmen. Dennis is de enige andere niet-Rus die in de afgelopen 20 jaar een Worldcup speedklimmen gewonnen heeft.

Marianne op de kunstmatige wand in de finale van NK/EK 2021 Utrecht

IJsklimmen in Nederland
In Nederland kan je ijsklimmen oefenen op een ijswand in een reusachtige vriezer bijvoorbeeld (De Klimmuur, Den Haag) of op rots en in hout (Kalymnos, Utrecht) Elke winter wordt deze drytoolwand op gebouwd om te trainen en ook het NK ijsklimmen vindt hier plaats. Nederlanders doen ook mee aan internationale wedstrijden , zelfs de worldcup ijsklimmen.

Een andere goede optie is om te trainen in de (boulder)hal met houten bijlen (drytools) die hier speciaal voor gemaakt zijn. Deze zijn te krijgen in de webshop.

indoor drytoolers in de boulderhal met “drytools”
Dennis beklimt ijspegels in Pont Rouge, Canada

Buiten Nederland ijsklimmen? Huur dan een officiële berggids voor je avontuur. Er zijn ook meerdere Nederlands-talige berggidsen. Andere optie is een reis boeken via een organisatie, dan ga je samen met een groep onder begeleiding van een officiële berggids op pad. Liggend aan het doel kan je van een gids leren om ook volledig zelfstandig de bergen in te gaan.


Tip: vergeet niet dat je ook met ijsklimmen lawine gevaar kan hebben, volg dus ook als ijsklimmer een lawine cursus.

Updating…
  • No products in the cart.